Унгарският премиер Виктор Орбан отново написа писмо до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, в което призовава решенията относно макрофинансова помощ за Украйна и преговори за нейното присъединяване към ЕС да не се поставя на дневен ред. Това става ясно от копие на документа, получено от Радио "Свобода“.

"Има очаквания, че по този повод (срещата на върха на 14-15 декември) Европейският съвет може и трябва да одобри решението за започване на преговори за присъединяване с Украйна и преразглеждане на многогодишната финансова рамка (бюджета) за 2021 - 2027 г. Имайки предвид сегашното ниво на политическа и техническа подготовка, тези очаквания не са оправдани“, пише унгарският министър-председател до председателя на Европейския съвет.

В писмото Орбан критикува препоръката на Европейската комисия за започване на преговори за присъединяване с Украйна, наричайки я "края на политиката на разширяване на ЕС като обективен, основан на ценности инструмент“ и се оплаква от "липса на възможност да се обсъди това предварително“.

Според ръководителя на унгарското правителство фактът, че не може да се постигне единодушие по този въпрос, е "напълно разбираем“.

По отношение на бюджета на ЕС, който включва предложение за предоставяне на Украйна на 50 милиарда макрофинансова помощ под формата на заеми и безвъзмездни средства през следващите четири години, Орбан пише, че дискусиите са твърде фокусирани върху "необоснованото, небалансирано и нереалистично предложение за Европейската комисия“, като призовава за нов подход, основан на "политическата и финансова реалност в страните членки“, което изисква "допълнителни усилия и време“.

"С уважение ви призовавам да не предлагате Европейският съвет да вземе решения по тези въпроси през декември, тъй като очевидната липса на консенсус неизбежно ще доведе до провал. Европейският съвет трябва да избегне този контрапродуктивен сценарий, за да запази единството, което е нашият най-важен актив“, заключава Орбан.

От офиса на Шарл Мишел все още не са коментирали получаването на писмото.

По-рано се появи информация, че лидерите на 27 страни от ЕС на срещата на върха на 14-15 декември ще вземат решение за започване на преговори с Украйна и Молдова за присъединяване към общността.