Според министър-председателя на Унгария Виктор Орбан лявата опозиция вътре в страната и сегашното ръководство на Европейския съюз се опитват да водят "враждебна“ политика по националните интереси на унгарския народ.  Съответното той заяви в реч от град Залаегерсег по повод годишнината от събитията от 1956 г., като заяви, че и двете всъщност са превърнали Унгария в мишена на атака, предава ТАСС.

В тази връзка Орбан увери, че неговото правителство е готово да противодейства на подобни заплахи и "е в състояние да защити интересите на Унгария у дома и в чужбина“. "Нека не обръщаме внимание на тези, които стрелят по Унгария от сенките или от висотата си в Брюксел“, каза той за правителството в сянка на опозиционните партии и проевропейските лидери.

"Ще поддържаме икономиката стабилна, всеки ще има работа, ще можем да предотвратим покачването на цените на комуналните услуги и семействата няма да бъдат оставени да се оправят сами“, обеща ръководителят на унгарското правителство.

Орбан говори в Залаегерсег във връзка с откриването на мемориалния център "Йозеф Миндсент“ и, архиепископ на Естергом и примас на Унгария, активен участник във въстанието от 1956 г., потушено с помощта на съветските войски. Говорейки за тези събития, Орбан отбеляза, че преди 66 години Унгария е "имала реален шанс да спечели независимост". "Ако Западът не ни беше предал, можеше да успеем през 1956 г.", каза премиерът.

"Урокът е ясен. Само самите унгарци могат да кажат на целия свят истината за себе си и само унгарците могат да защитят своята истина пред лицето на надвисналите опасности", заключи Орбан.

23 октомври е национален празник в Унгария, който официално се нарича Ден на началото на революцията и освободителната борба от 1956 г. По това време в страната е направен опит за промяна на политическата система и отказ от участие във Варшавския договор.