Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан обвини ръководството на Европейския съюз, че се опитва да наложи политиката си на членовете на Общността в ущърб на техните национални интереси, включително относно санкциите срещу Русия. Лидерът на кабинета в Будапеща допълни, че Брюксел несправедливо задържа средства от фондовете на ЕС за Унгария, предава ТАСС.

"Унгария изпълни всичките си задължения, договорени с Европейската комисия. Брюкселските бюрократи поставят нови условия и освен това искат да ни наложат волята си по въпросите на имиграцията, санкциите и въпросите, свързани с пола. Унгария изпълнява задълженията си, но по въпросите на имиграцията, санкциите и въпросите, свързани с пола, ние представляваме интересите на унгарския народ, а не на Брюксел“, написа Орбан на страницата си във "Фейсбук“.

Европейската комисия препоръча замразяване на около 13,3 милиарда евро от средства, предназначени за Унгария от Фонда за балансирано развитие и Фонда за икономическо възстановяване след пандемията. Доводът на Брюксел е, че правителството на страната все още не е предприело всички необходими мерки за борба с корупцията и спазване на върховенството на закона. Будапеща твърди, че е изпълнила всички условия на Брюксел, договорени в плана от 17 точки. Поради разногласия по този въпрос, както и различия в подходите към санкциите на ЕС срещу Русия, унгарското правителство затегна риториката си към ръководството на ЕС през последните дни.