Премиерът на Унгария Виктор Орбан разкритикува взетото от Съвета на Европейския съюз решение за разпределение на мигрантите в страните членки на страницата си във Facebook.

"Брюксел злоупотребява с властта си. Искат принудително да транспортират мигранти в Унгария. Недопустимо е!"  - категоричен е той.

Орбан смята, че ЕС иска "насилствено да превърне Унгария в страна на имигранти".

Страните от ЕС, въпреки съпротивата на Полша и Унгария, постигнаха споразумение за презаселването на мигранти. Съветът на ЕС реши, че страните ще имат три възможности: ще могат да приемат мигранти, да плащат за тези, които не са приети, или да изберат така наречената "оперативна помощ". Държавите, които отказват да приемат бежанци, ще трябва да платят по 20 000 евро на човек. България, Литва, Малта и Словакия се въздържаха да гласуват в подкрепа на сделката, докато Унгария и Полша заявиха, че няма да я подкрепят.

Папа Франциск призова за смекчаване на миграционната политика в Унгария. Говорейки пред участниците в литургията в Будапеща, той призова унгарците да не затварят вратите за мигранти и тези, които са "чужди или различни от нас“.

На 22 март унгарският външен министър Петер Сиярто не изключи появата на сериозни проблеми с нелегалните мигранти на фона на хранителните проблеми в света, които възникнаха поради конфликта в Украйна.