Премиерът на Унгария Виктор Орбан не се появи във Варшава за срещата на лидерите от Букурещката деветка (Б9) с американския президент Джо Байдън в сряда. Нещо повече, той настоява, че единственият, който може да договори мир с Владимир Путин, е бившият държавен глава на САЩ Доналд Тръмп, пише Daily Mail.

Както отбелязва изданието, Орбан има особено мнение за войната в Украйна, като укорява Европейския съюз за удължаването на конфликта и заяви през октомври, че само бившият президент на САЩ Доналд Тръмп може да договори сделка между украинците и руснаците за прекратяване на конфликта.

"Това ще звучи брутално, но надеждата за мир е името на Доналд Тръмп“, каза тогава Орбан, твърдейки, че Байдън не е човекът за тази работа, защото "прекали“, като е казал на руския президент Владимир Путин, че е "военен престъпник".

По време на следобедната среща в сряда в президентския дворец Унгария беше представена от президента на страната Каталин Новак, която също е член на дясната партия "Фидес“ на Орбан.

Преди срещата Байдън нарече решението на Путин да напусне Новия договор за ядрени оръжия СТАРТ "голяма грешка“ и обеща да "защити всеки сантиметър“ от НАТО, тъй като дипломатическото напрежение между Вашингтон и Москва допълнително се влоши.

Седнал на кръгла маса с лидерите на деветимата от Букурещ, Байдън саркастично нарече Путин "приятел“.

"Иронията е, че един от последните разговори, които проведох с нашия приятел в Русия, беше, че ако продължите да искате финландизация на НАТО, ще получите натовизация на Финландия“, отбеляза Байдън.

"Като източния фланг на НАТО, близо до фронтовата линия на нашата колективна отбрана, много от вас знаят по-добре от всеки друг какъв е залогът в този конфликт. Не само свободна Украйна, но свобода на демокрациите в цяла Европа и по света“, отбеляза американският президент пред лидерите на Букурещката деветка.

Байдън се закле, че САЩ ще защитават "буквално всеки инч, всеки инч от НАТО“.

"Това, което буквално е заложено на карта, не е само Украйна, това е свобода“, повтори той по-късно в коментарите си. "Идеята, че над 100 000 войници ще нападнат друга държава. След Втората световна война нищо подобно не се е случвало“