Унгарският премиер Виктор Орбан и турският президент Реджеп Тайип Ердоган на среща, проведена по време на срещата на върха на Организацията на тюркските държави в Самарканд, призоваха за скорошно примирие и започване на преговори между Русия и Украйна. Това съобщи пред журналисти в петък прессекретарят на ръководителя на унгарското правителство Берталан Хаваси, цитиран от унгарската държавна агенция MTI.

"По отношение на войната в Украйна, лидерите на двете страни се съгласиха, че е необходимо прекратяване на огъня, преговори и мир възможно най-скоро“, заяви той. В изказванията си на форума в Самарканд Орбан и Ердоган също заявиха необходимостта от мирно разрешаване на ситуацията в Украйна и призоваха лидерите на другите страни да положат общи усилия за това.

Хаваси каза още, че унгарският премиер и турският президент са обсъдили въпроси на двустранното сътрудничество, включително във военно-промишлената сфера. Говорителят цитира изказването на Орбан на срещата с Ердоган: "Ние сме решени да засилим двустранните търговски и икономически отношения и ще разширим военно-промишленото сътрудничество в нови области“.