Унгария няма да позволи да бъде въвлечена в конфликта в Украйна, въпреки че това няма да е лесно, защото всички в НАТО и ЕС са за продължаване на военните действия. Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан, говорейки в Будапеща с реч за политическите приоритети на правителството на страната, предава телевизионният канал M1.

Премиерът отбеляза, че Унгария би искала незабавно да постигне край на войната в Украйна, но "няма сили да го направи“. "Затова имаме само един избор: да останем извън войната“, подчерта Орбан. Това обаче не е лесно да се направи като член на НАТО и ЕС, защото там "всички са на страната на войната", с изключение на Унгария, изтъкна премиерът.

Според думите на Орбан, НАТО е отбранителен съюз, който не трябва да напада трети страни.

Той изрази загриженост, че НАТО все повече се въвлича в конфликта в Украйна и припомни първоначалната цел на Северноатлантическия алианс, който е създаден, за да защитава страните-членки. "НАТО не е създадено, за да могат членовете му да атакуват съвместно трета страна“, отбеляза ръководителят на унгарското правителство.

Освен това унгарският премиер е категоричен, че Будапеща ще поддържа икономически отношения с Москва и кани своите съюзници да направят същото.

"Ние ще поддържаме икономически отношения с Русия и ще предложим това на нашите съюзници“, заяви Орбан.