Докато украинските знамена се веят над европейските столици и западните танкове отиват на помощ на Украйна, премиерът на Унгария открито поставя под въпрос жизнеспособността на Украйна като суверенна държава. В Будапеща неговото правителство облицова улиците с билбордове против санкциите. Унгарската държавна опера поставя постановката "Война и мир“ от Сергей Прокофиев, пише Politico.

Русия вече е успяла да превърне Украйна в неуправляема развалина, заяви наскоро Орбан пред "еклектична" група чуждестранни консервативни фигури.

"Сега е Афганистан“, заяви Орбан по време на кръгла маса, описана в американското списание The American Conservative. Владимир Путин няма да загуби и времето е на страната на Русия, твърди той, наричайки Украйна "ничия земя“.

Това послание е почти диаметрално противоположно на реториката, която се носи около останалата част от западния Алианс, който миналата седмица проби още една червена линия, когато обеща да даде на Украйна десетки модерни танкове. И това засилва напрежението между Унгария и съседна Украйна. Забележките на Орбан предизвикаха възмущение сред украинските официални лица, които заявиха, че ще извикат посланика на Унгария.

Обратно в Будапеща, подходът на Орбан се възприема отчасти като вътрешен политически трик за отвличане на вниманието от икономическите проблеми на Унгария, както и като реверанс към националистическите избиратели. Но също така има усещане сред експертите, че реториката на Орбан е нещо повече от краткосрочно политиканстване - според тях унгарският лидер иска да запази дългогодишните си отношения с Кремъл.

Така или иначе, последиците илюстрират нарастващата пропаст между Орбан и останалите му съюзници в ЕС и НАТО.

"Политическите лидери в правителството на Унгария често говорят за насърчаване на мира, но – от осъждането на санкциите до приемането на руските предложения за "прекратяване на огъня“ – те продължават да прокарват политики, които са одобрявани и от Путин“, казва Дейвид Пресман, посланик на САЩ в Будапеща.

"Ние се присъединяваме към призива на унгарското правителство за мир, но тези призиви трябва да бъдат насочени към Владимир Путин“, коментира той в изявление, добавяйки, че Вашингтон "ще продължи да се застъпва за прекратяване на тази война, като стои решително до жертвите от нея ."

Но докато по-голямата част от западните съюзници се опитаха да осигурят нарушаваща табутата подкрепа за Украйна, Унгария удвоява позицията си, че Киев просто трябва да спре да се бие.

"Нашата елементарна човещина и чувство за морал“, заяви Орбан пред държавното радио в петък, "изискват да направим всичко възможно, за да замразим фронтовата линия, да има прекратяване на огъня и да започнат преговори“.

Превод и редакция: Фабиана Върбанова