Унгарският премиер Виктор Орбан смята, че Украйна може да загуби до половината от територията си във войната с Русия. Както пише, Népszava правителственият ръководител е изразил това мнение на среща с активисти на партията "Фидес“ - Унгарски граждански съюз, които се събраха в края на тази седмица в курортния град Кече край езерото Балатон.

"Една от основните теми на неговата реч, разбира се, беше войната в Украйна", пише изданието. "Според премиера тази война може да продължи до 2030 г. и Украйна може да загуби от една трета до половината от територията сии. Виктор Орбан заяви, че войната е щяла да бъде локална, но Западът се е намесил и я е направил глобална и сега Европа, налагайки санкции [на Русия], се прострелва в крака“.

Според информацията на вестника, Орбан също така е предупредил, че енергийната криза, причинена от санкциите, може да спре 40% от европейската индустрия тази зима. Лидерите на ЕС трябва да се срещнат отново през есента, за да удължат санкциите срещу Русия с още шест месеца, но унгарският премиер смята, че подобен ход трябва да бъде предотвратен. Орбан е наясно, че е единственият, който заема такава позиция в ЕС, но се надява резултатите от предстоящите избори в Италия да сформират правителство, което да го подкрепи.

Унгарският премиер също не изключва, че до 2030 г. под влияние на финансови сътресения, повишена имиграция и редица други фактори ситуацията в ЕС ще се промени толкова много, че страната му ще трябва да се замисли дали е целесъобразно да продължи членство в тази асоциация. "И ако не можем да намерим положителен отговор, тогава ще трябва да направим изводи“, цитира думите му "Непсава“.