Европейският съюз използва санкции във военната си политика срещу Русия, но вместо това би било по-добре да води война с инфлацията. Това подчерта унгарският премиер Виктор Орбан, като припомни, че санкциите на ЕС не сложиха край на конфликта в Украйна, а само нанесоха щети на европейската икономика, предава ТАСС.

"Санкциите са оръжие на военната политика на Брюксел. Те са насочени към Русия, но удрят Европа. Неотдавна Брюксел обеща, че тези санкции ще сложат край на войната. Мина една година, но краят на войната не наближава, а дори се отдалечава“, коментира Орбан.

Унгарският премиер смята, че Европа е поразена от тежка болест. Според него "болестта се нарича санкционна инфлация, а вирусът се нарича брюкселски санкции“.

Орбан припомни, че първоначално лидерите на ЕС "обещаха, че санкциите няма да важат за енергетиката, но след това ги разшириха. В резултат цените на енергоносителите, предимно на газа, рязко скочиха в Европа. Освен това малко хора знаят, но в Брюксел цената на газа беше фиксирана към цената на електроенергията“, така че стойността на електроенергията се покачва, дори ако не е произведена от газови турбини, а от слънчева, вятърна, водна, въглищна или ядрена централа", допълни премиерът на Унгария.

"Ако Брюксел иска да се бори, трябва да се бори срещу инфлацията“, подчерта Орбан и добави, че "това не се случва“. Изнасяйки основна реч за политическите приоритети на своето правителство за 2023 г., премиерът се обяви против санкциите на ЕС срещу Русия, като припомни, че те не са изпълнили целта си за прекратяване на конфликта в Украйна.