В интервю за Radio Kossuth министър-председателят на Унгария Виктор Орбан коментира дипломатическите и икономическите задачи пред страната, за изборите за Европейски парламент през юни и за ситуацията в ЕС, съобщи Magyar Nemzet.

Миграция, ЛГБТК

Виктор Орбан говори за предстоящите в началото на юни избори за Европейски парламент, като посочи, че много от действащите в момента европейски политици искат да оцелеят на тях.

"Когато няма избори, можеш да симулираш, но когато има избори, трябва да говориш с хората. Но хората не разбират езика на крадците, който се използва в Брюксел. Трябва да започнем да говорим на езика на хората", е заявил Орбан.

Той е продължил с думите, че председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен "най-накрая е признала какво всъщност има брюкселският орган срещу унгарците, а именно, че не допускаме мигранти в страната и ЛГБТК активисти в образователните институции".

"Но няма пари на света, за да допуснем мигранти в страната и ЛГБТК пропагандатори в училищата", подчертава министър-председателят на Унгария, намеквайки за 20-те милиарда евро, които все още са задържани от Европейската комисия поради предполагаеми опасения за върховенството на закона. Виктор Орбан подчертава, че горепосочените въпроси са по-важни от парите.

Според него отдавна е известно, че това, което се изтъква от брюкселските политици като причина за блокирането на парите от ЕС, е "пълна глупост".

Национална консултация

Премиерът на Унгария припомня, че на Запад се смята, че феноменът "нация" е само на няколкостотин години, докато в Унгария той датира отпреди хиляда години.

Националното допитване (необвързващ референдум, проведен наскоро от правителството) показва, че все още съществува чувство за принадлежност, което е огромно предимство, отбелязва Орбан. Той допълва, че фактът, че повече от милион и половина души са върнали формулярите за националното допитване, е предизвикал положителни действия. Според него фактът, че "заедно сме преодолели трудностите през последните години, е потвърждение за способностите на унгарския народ".