Страните от Европейския съюз са на крачка от обсъждане на досега избягваната тема за изпращане на "мироопазващи войски" в Украйна. Това увери министър-председателят на Унгария Виктор Орбан в ефира на радио Kossuth, предава РИА Новости.

"Близо сме до момента, в който в разговорите на европейските лидери въпросът дали държавите-членки на ЕС могат да изпратят войски от някакъв мироопазващ тип (в Украйна – бел. ред.) ще стане легитимен. Близо сме до тази досега непреминавана граница“, подчерта Орбан.

Той припомни, че преди година е имало спор дали може да се предадат летателни оръжия на Украйна. "Унгарците и тогава, и сега казват "не“. Но западните страни също се поколебаха. Сега това не е въпрос. Сега единственият въпрос е колко танкове, или колко самолети, или снаряди с обеднен уран, или войски...“, коментира унгарският премиер.

От началото на конфликта Унгария последователно се противопоставя на санкциите върху руските енергийни ресурси и изпращането на оръжия в Украйна. В началото на март миналата година унгарският парламент забрани доставките на оръжие за Украйна от територията на страната. Министърът на външните работи Петер Сиярто обясни, че Будапеща се стреми да подсигури територията на Закарпатието, където живеят етнически унгарци, тъй като доставката на оръжия през нейна територия би я направила легитимна военна цел.