Най-малко 39 загинали и над 74 изчезнали при огромни наводнения в Бразилия, пише Reuters.

При продължаващо покачване на нивото на водата и най-малко 39 загинали и 74 изчезнали ситуацията става все по-критична в Южна Бразилия, където днес (4 май) е засегната регионалната столица Порто Алегре.

"Работата на спасителите е титанична, като цели градове са практически откъснати от света, недостъпни заради наводненията, които от дни опустошават щата Рио Гранде до Сул, където се очаква дъждовете да продължат поне до неделя (5 май)", пише британската медия.

Жилищните райони са потопени докъдето поглед стига, пътищата са разрушени, мостовете са отнесени от течението, като има скъсани язовирни стени, които рискуват допълнително да влошат ситуацията: човешките жертви и материалните щети са големи и са съсредоточени главно в централния регион на този щат, граничещ с Аржентина и Уругвай.

В Порто Алегре, регионалната столица с почти 1,5 милиона жители, разрушенията са "безпрецедентни", е предупредил губернаторът Едуардо Лейте.

Днес улиците в историческия център на града са били пълни с вода поради голямото наводнение на река Гуайба, емблематична река в Южна Бразилия.

Властите смятат, че нивото на Гуайба може да достигне 5 метра през следващите няколко часа. Историческият рекорд, датиращ от 1941 г., е 4,71 метра.

"Най-лошото бедствие"

Според губернатора щатът Рио Гранде до Сул преживява "най-тежкото климатично бедствие в своята история".

Повече от 250 населени места са засегнати от опустошителните бури, които продължават от няколко дни.

По последна оценка на властите броят на засегнатите е около 351 000 души. Общо 23 600 души са били принудени да напуснат домовете си.