Властите в контролираните от Русия части на украинските Херсонска и Луганска област обявиха, че ще проведат референдум за присъединяване към Русия на 23-27 септември, съобщи РИА Новости.

Администрацията на контролираната от Русия част от украинската Запорожка област също може да проведе референдум за присъединяване към Русия през следващите дни, съобщи РИА Новости във вторник, като се позова на местен служител, назначен от Русия.

В Херсон заместник-ръководителят на военно-гражданската администрация на региона Кирил Стремусов обясни, че след референдума няма да има насилствена мобилизация на жителите, а само разговори за сформиране на доброволчески батальони.

По-рано началникът на областната военна администрация Владимир Салдо заяви, че според него е необходимо в региона да се създадат доброволчески батальони за участие в специалната военна операция в Украйна: "Няма да има голяма мобилизация, ще отидат само тези, които искат да служат. Говорим за доброволчески батальони, а не за мобилизация".