Съдът в Рим оправда бившия италиански премиер Силвио Берлускони, който беше заподозрян в подкупване на свидетели по дело, свързано с предполагаемо използване на малолетни проститутки. Както ANSA съобщи в четвъртък, това решение е взето поради "липса на факти" за извършване на престъплението.

Както отбелязва агенцията, заедно с Берлускони е оправдан и певецът от Неапол Мариано Апичела. Първоначално той беше заподозрян, че е получил 157 000 евро за лъжесвидетелстване.

86-годишният бивш премиер беше обвинен в подкупване на свидетели по делото за ползване на услугите на непълнолетни проститутки, кръстено на прякора на главния замесен - мароканката Руби (Карима ел Маруг). Преди това политикът беше напълно оправдан във всички съдилища, но процесът се основаваше на показанията на свидетели - момичета, които са посетили личната вила на Берлускони. По-късно прокуратурата ги заподозря в лъжесвидетелстване срещу заплащане. Миналата седмица съд в Бари осъди три жени на пробация за лъжесвидетелстване.

Този случай се разглежда паралелно в Милано. През май прокуратурата на този град поиска 6 години затвор за Берлускони по дело за корупция. Присъдата се очаква не по-рано от януари 2023 г.