Конституционният съд на Германия постанови, че "триковете за милиарди долари" на правителството на канцлера Олаф Шолц с федералния бюджет на страната са противоконституционни. Решението на съда принуди правителството да обяви извънредно положение, в противен случай то заплаши да спре работата на държавните служби. "Сега правителството трябва да запълни дупката от милиарди долари в държавната хазна и да приведе настоящия бюджет в съответствие с конституционните норми“, посочва Bild. За целта на заседанието на правителството в понеделник беше приет "допълнителен бюджет за 2023 г.“, който по същество е промени в сегашния.

Общият смисъл на одобрения документ, който тепърва ще бъде разгледан в Бундестага, е, че трябва да отпадне конституционната норма за ограничаване на заемите - "дълговата спирачка“. За четвърта поредна година Германия не успява да изпълни бюджета си в рамките на конституционните ограничения. Този път правителството оправдава спешните мерки с "енергийната криза, която все още се усеща“.

Професор Ян Клемент от университета във Фрайбург, специалист по конституционно право, в коментар за Bild обаче се съмнява, че правителството има достатъчно основания да спре "спирачката на дълга". Климент смята, че "приетият сега допълнителен бюджет за 2023 г. отново ще бъде противоконституционен“, тъй като "аргументът, базиран на енергийната криза, е проблематичен, тъй като последиците от тази криза бяха забележими едва в началото на годината“.

"Има заплаха съдиите отново да ударят шамар на правителството, ако "допълнителният бюджет 2023“ се окаже в съда, пише германски вестник. Обявявайки бюджета за противоконституционен за първи път, съдиите въведоха ясни условия за обявяване на извънредно положение, което суспендира дълговата спирачка и новият аргумент на правителството на Шолц може да не е достатъчен.

В допълнителния бюджет за 2023 г. Шолц успява да намали разходите с 11,8 млрд. евро, "в резултат на което произтичащият дълг намалява от 45,6 млрд. евро на 27,4 млрд. евро“. Това обаче все още е над допустимите 25,8 милиарда евро. Правителството на Шолц отново иска да прибегне до "трик“, продължава вестникът, и да формализира 1,6 милиарда евро като увеличение на помощта за жертвите на наводненията в долината Артал през 2021 г., " по този начин "светофарната“ коалиция ясно постига разрешения нов дълг за 2023 г. от 25,8 милиарда евро.“

Експертът по бюджета на ХДС Яник Бури подчертава, че партията му ще "провери внимателно дали обосновките на правителството отговарят на високите стандарти за извънредна ситуация“, тъй като "светофарната коалиция сега се опитва да легитимира ретроспективно нарушението на конституцията“. Намерението на партията да провери "допълнителния бюджет 2023“ се потвърждава и от ръководителя на опозиционната ХДС Фридрих Мерц, но като цяло той е склонен да смята, че предложеният документ "отговаря на конституцията“.

Правителството на Шолц също е принудено да преработи бюджета за 2024 г., като вземе предвид решението на конституционния съд. Тук лидерът на ХДС Мерц заема по-твърда позиция. "Ако федералното правителство смята, че също е принудено да обяви изключително извънредно положение за 2024 г., тогава аз не смятам това за конституционно, поне от днешна гледна точка“, заяви политикът пред вестник Bild. Ако правителството удължи извънредното положение до 2024 г., партията на Фридрих Мерц ще заведе ново дело в конституционния съд.