Основната чешка опозиционна група спечели в повечето големи градове на общинските избори през почивните дни, мобилизирайки протестни гласове срещу справянето на правителството с енергийната криза, пише Bloomberg.

Партията АНО на бившия премиер-милиардер Андрей Бабиш спечели в осем от 13 регионални центъра, като загуби от правителствените партии в столицата Прага и във втория по големина град Бърно, според резултатите от двудневните избори, АНО ще трябва да намери партньори, с който да управлява в градовете, където спечели.

Най-тежката криза на разходите за живот в Чешката република от три десетилетия подхранва недоволството сред населението. Опозицията, включително крайнодясната група СПД, набира популярност, като критикува правителството, че не успява да направи достатъчно, за да помогне на хората и бизнеса да се справят с растящите сметки за енергия.

"Основният двигател на увеличената подкрепа на АНО беше, че той отчасти успя да превърне изборите в гласуване за правителството“, посочва Любомир Копечек, професор по политически науки в университета Масарик в Бърно. "Резултатът може да се разглежда като малък успех за АНО. Но не е земетресение“.

Общинските избори традиционно отразяват главно местните програми и имат малък пряк ефект върху политиките на централното правителство, въпреки че се възприемат като тест за популярност за управляващите партии. Като цяло, приблизително две трети от около 60 000 мандата за общински събрания в цялата страна са отишли ​​при независими кандидати, според изчисленията на уебсайта Seznamzpravy.cz.