Броят на опитите на мигранти да влязат в Европейския съюз без разрешение е достигнал до около 330 000 миналата година, най-високият от 2016 г. насам. Това обявиха от Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Frontex), предава Associated Press.

Почти половината от опитите през 2022 г. са направени по суша през региона на Западните Балкани, показват "предварителни изчисления“ на Frontex. Независимо от маршрута на влизане, сирийците, афганистанците и тунизийците заедно представляват приблизително 47% от опитите за преминаване на границите.

80% от опитите за влизане в Европа са предприети от мъж. Агенцията изчислява опитите за влизане в Европа,  а не броя на хората, тъй като често е трудно да се определи самоличността на мигранти, пътуващи без паспорти, а някои може да се опитат да влязат няколко пъти.

Хората, които пристигат на границите на Европа, за да кандидатстват за убежище, имат разумен шанс да бъдат допуснати, докато тези, които идват без виза в търсене на работа и по-добър живот, най-често биват отхвърлени.

Над един милион души, повечето от които сирийци, влязоха в ЕС през 2015 г., припомня агенцията. Страните членки все още спорят кой трябва да поеме отговорност за хората, пристигащи без разрешение. Опитите за реформиране на системата за предоставяне на убежище в Блока постигнаха малък напредък.

Последните данни на Frontex не включват близо 13-те милиона украински бежанци, които са регистрирани на външните граници на ЕС в периода между февруари и декември. Бяха въведени специални извънредни мерки, за да се улесни влизането им и да им се помогне в настаняването, обучението и намирането на работа.

Броят на хората, извършващи потенциално опасни пътувания през Средиземно море с лошо оборудвани и често претоварени и/или гумени лодки, продължи да нараства миналата година. Frontex съобщи, че са регистрирани над 100 000 опита за преминаване, около 50% повече в сравнение с 2021 г. Най-много такива опити предприемат египтяни, тунизийци и граждани на Бангладеш.