Опитите на държавния глава на Франция Еманюел Макрон да привлече Китай като посредник за прекратяване на войната между Русия и Украйна се провалят, а изявленията на представители на официален Пекин нанесоха нови удари върху стратегията на френския лидер, коментира Bloomberg.

Китайският посланик във Франция Лу Шей постави под съмнение суверенитета на бившите съветски държави. Това предизвика силна реакция в Европа, особено в страните от бившия съветски блок - Естония, Латвия и Литва.

Агенцията отбелязва, че подобни изявления са удар по стратегията на Макрон за посредничество на Китай при разрешаването на конфликта в Украйна.

"Коментарите на Лу, който е известен с твърдите си изявления по телевизията, прозвучаха като още един студен душ за надеждите на Макрон да накара Пекин да сътрудничи на Украйна. Въпреки че Китай се смята за неутрален, неговата позиция подсилва тази на руския президент Владимир Путин срещу Украйна“, обобщава агенцията.

Отбелязва се, че самостоятелните стъпки на Макрон, предприети без предварителни консултации, предизвикаха критики в Европа и САЩ. Източници, близки до Белия дом, отбелязват, че администрацията на американския президент Джо Байдън е била раздразнена от "свободната практика на Макрон по деликатен дипломатически въпрос, без да се консултира със съюзниците“.

По-рано президентът на Франция помоли Китай да помогне за организирането на преговори между страната и Русия. Пекин одобри плана на Париж. Не всички страни от ЕС обаче подкрепят позицията на Макрон за посредничеството на Китай в конфликта.