Папа Франциск претърпя тричасова операция в болница в Рим в сряда за възстановяване от херния, причинена най-вероятно белезите след операцията през 2021 г. Ватикана съобщи, че процедурата не е имала усложнения, цитира Reuters.

86-годишният папа е откаран в болница след седмичната си обща аудиенция на площад Свети Петър, където не даде знак, че ще влезе в болница за планирана операция.

"Операцията беше завършена: протече без усложнения и продължи три часа“, се посочва в изявление на Ватикана. По-късно се очакваше медицински бюлетин.

Операцията се проведе в католическата болница "Джемели“, която се намира на кратко разстояние с кола от Ватикана и има апартамент на 10-ия етаж, запазен за папите.

Това е третият престой в болница за Франциск, откакто кардиналите избраха аржентинеца през 2013 г. за първия латиноамерикански папа. Това е последният от поредицата здравословни проблеми през последните години.

Източник от Ватикана е заявил, че всички лични и общи аудиенции на папата са отменени до 18 юни. По време на престоя си там през 2021 г. обаче Франциск произнесе традиционната неделна молитва от балкона на болницата.

В по-ранно изявление, публикувано в сряда сутринта и което е необичайно подробно за стандартите на Ватикана, се посочва, че се очаква той да остане "няколко дни", за да позволи "нормален напредък след операцията и пълно възстановяване".

В него се посочва, че операцията е необходима за възстановяване на лапароцеле, херния, която понякога се образува върху белег, обикновено резултат от предишна операция. По-често се среща при по-възрастните хора и може да бъде причинено от затлъстяване или слабост на мускулите на коремната стена.

Медицинският екип на папата е решил през последните дни, че е необходима операция, тъй като състоянието причинява болезнени чревни оклузии. Известно е, че папа Франсис се страхува от негативните ефекти на общата анестезия, които също са по-чести при по-възрастните хора.

В изявлението се посочва още, че папата ще се подложи на лапаротомия или отворена коремна операция и че ще бъде използвана протеза за реконструкция на коремната стена.

През юли 2021 г. на папа Франциск е отстранена част от дебелото черво при операция, насочена към справяне с болезнено състояние на червата, наречено дивертикулит. Той е заявил по-рано тази година, че състоянието се е върнало и се отразява на теглото му.

Папа Франсис прекара около 40 минути в същата римска болница във вторник за, както Ватикана заяви, "проверка", без да разкрива тогава, че това всъщност е посещение преди операция.

Папа Франсис е лекуван пет дни в същата болница в края на март с белодробна инфекция и миналия месец пропусна аудиенции за един ден поради треска.

Папата често използва инвалидна количка или бастун, за да ходи поради постоянни болки в коленете. Миналата година той не пожела да оперира коляното си, защото общата упойка при операцията на дебелото му черво доведе до неприятни странични ефекти.

Въпреки здравословните си проблеми папа Франсис поддържа натоварен график. Ватиканът обяви плановете си в събота той да посети Монголия от 31 август до 4 септември, едно от най-отдалечените места, до които е пътувал.

Преди това той трябва да посети Португалия от 2 до 6 август, за да присъства на Световния ден на младежта в Лисабон и да посети светилището на Фатима. Във вторник Ватикана публикува официален график за пътуването, давайки индикация, че е потвърден.