Източници на британския вестник The Guardian от Международния наказателен съд (МНС) са уверени, че след издаването на заповедта за арест възможностите за задгранични пътувания на държавния глава на Руската федерация Владимир Путин са "изключително ограничени“.

По думите им сега е "много малко вероятно“ Путин да пътува до която и да е страна в света, подкрепяща Украйна. Ако предприеме подобна стъпка, то ще рискува арест.

"Възможностите за пътуване на руския президент станаха изключително ограничени“, цитира изданието думите на събеседник, пожелал да запази анонимност.

Руският президент все пак ще може да направи визити в Китай, която не е страна по т.нар. Римски статут - договорът, който задължава правителствата да прилагат заповедите на МНС. Той е подписан от 122 държави в света (отбелязани в зелено на картата). Ако Путин се появи в някоя от тях, следва да бъде арестуван и предаден в Хага.

Две държави са го подписали, но по-късно са се отказали от него. Други 31 са го подписали, но не са го ратифицирали. Сред тях са Русия, САЩ, Израел, Южен Судан.

Любопитно е да се отбележи, че Украйна също е подписала Римския статут, но парламентът й не е ратифицирал договора.