Вулканичните емисии на серен диоксид от Исландия достигнаха континентална Европа. Това съобщава The Watchers.

Припомняме, че последното вулканично изригване на полуостров Рейкянес в Исландия започна на 16 март 2024 г. и продължава с доста постоянна интензивност. От декември 2023 г. вече са регистрирани четири изригвания. Това събитие привлече вниманието на експертите поради големите количества серен диоксид (SO2), изпуснати в атмосферата.

Съобщава се, че емисиите от вулкана се движат на изток от Северния Атлантик през Ирландия и Обединеното кралство. Емисиите достигнаха Скандинавия на 20 март, прекосиха Балтийско море и достигнаха Балтика, Полша и Северозападна Русия в петък, 22 март.

"Ние наблюдаваме отблизо шлеифа, докато се движи над Северна Европа, въпреки че не очакваме да окаже влияние върху качеството на въздуха на приземния въздух или климата“, казват учените.

През януари 2021 г. вулканът Фаградалсфял изригна в Исландия близо до град Гриндавик. Това е първото изригване в района от повече от 800 години.

Напоследък активността на вулкана отново се увеличи. От декември 2023 г. вече е имало четири изригвания, последното от които продължава в момента.

Жителите на град Гриндавик трябваше да бъдат евакуирани, а на подстъпите към града бяха издигнати съоръжения за защита от лава.