Британски войски патрулират по границата между Косово и Сърбия като част от мироопазващата мисия на НАТО, която се засилва на фона на опасенията, че бившите военни врагове могат да се върнат към открит конфликт след поредица от инциденти с насилие през последните месеци, пише Reuters.

Организацията на Северноатлантическия договор изпрати стотици допълнителни сили в Косово от Великобритания и Румъния, след като на 24 септември сблъсъци между властите и въоръжени сърби, скрити в манастир, превърна тихо село в Северно Косово във военна зона.

Един полицай и трима въоръжени лица бяха убити в село Баниска.

Косово обвини Сърбия, че е оказала финансова и практическа подкрепа на въоръжените лица, което Белград отрича.

НАТО изпрати 1000 допълнителни военнослужещи в региона, като по този начин присъствието на мироопазващи сили от 27 държави там достигна 4500 души.

"Британски войници са разположени на 18-часови смени в мразовити условия, за да се уверят, че в Косово не влизат оръжия или въоръжени групи", пише британската агенция.

"В момента сме тук на рутинен патрул, който се състои в разбиране на моделите на живот, събиране на информация за всякакви незаконни или подозрителни дейности, която след това се предава на КФОР (мисията на НАТО) и на по-високо ниво", е коментирал лейтенант Джос Гади от британската армия.