Един от спомагателните кораби от Черноморски флот на Русия от Проект 22870 за провеждане на операции по издиране и спасяване е бил забелязан в Абхазия в пристанището Очамчира в началото на юли, съобщава порталът Naval News, позовавайки се на сателитни снимки.

Това е първото разполагане на кораби на руския Черноморски флот в тази база. Преди това руснаците държаха в Очамчира само патрулни катери на бреговата отбрана на Федералната служба за сигурност (ФСБ).

"Прехвърляйки плавателния съд в едно от пристанищата на контролираната от Москва територия на Грузия, руснаците се опитватда го предпазят от евентуална атака с военноморски дронове на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), насочена към базата им в Новоросийск“, обяснява порталът.

Пристанището е сравнително малко, но може лесно да побере няколко големи военни кораба, като десантни такива или фрегати. Освен това в съветско време в Очамчира имаше база за подводници, припомнят авторите на материала.

Анализаторите на Defence Express поясняват, че става дума за плавателен съд, чиито конструктивни характеристики осигуряват пълно водоизместване от 1870 тона. Дължината на корпуса му е 57 метра, широчината - 14 метра. "Василий Бех“, потопен от украинския флот край Змийския остров през юни 2022 година, принадлежи към същия проект.

Както отбелязват експертите, характеристиките на кораба като цяло съответстват на тези на малките ракетни кораби от Проект 21631 "Буян-М“, които са част от руския Черноморски флот.

"Съответно, ако руските окупатори са успели да разположат голям кораб за издирване и спасяване в Очамчира, това означава, че те имат техническа възможност да разположат малки ракетни кораби за "Калибър“ в същото пристанище, което от своя страна е симптоматичен сигнал, на който следва да се обърн специално внимание“, се казва в статията.