Оливър Даудън е назначен за нов вицепремиер на Обединеното кралство, а Алекс Чалк ще поеме поста министър на правосъдието след оставката на Доминик Рааб, за когото беше установено, че е тормозил служители по време на управлението си, пише Sky News.

Рааб се оттегли от поста си в петък сутринта, след като доклад за поведението му установи, че той е действал по "сплашващ начин“ и е бил "неразумно и постоянно агресивен“ по време на срещи.

Рааб отхвърля констатациите като "погрешни" и твърди, че "създават опасен прецедент за поведението на добро правителство".

Оливър Даудън е служил в правителството на Риши Сунак като канцлер на херцогство Ланкастър и секретар на кабинета преди новото назначение и ще продължи да изпълнява задълженията си заедно с новите си отговорности.

Междувременно Чалк, който става 10-ият министър на правосъдието за 10 години, напуска по-ниската си позиция в Министерството на отбраната, за да поеме новият пост.

В поредица от нови съобщения правителството потвърди, че Джеймс Картлидж ще влезе в ролята на Чалк в Министерството на отбраната, а работата му като секретар на държавната хазна ще се поеме от Гарет Дейвис, в първото му правителствено назначение.

Оливър Даудън се смята за близък съюзник на Сунак, след като го е подкрепил в кампанията му за лидерство, и е централна фугура в кабинета му.

Той беше министър на културата и след това партиен председател при Борис Джонсън, но подаде оставка от кабинета след двойно поражение на частичните избори на консерваторите миналия юни, превръщайки се в първия министър, който падна на фона на нарастващия натиск върху тогавашния премиер за партигейт скандала.