Косовските олимпийски власти поискаха от Международния олимпийски комитет (МОК) да започне дисциплинарно производство срещу Новак Джокович, обвинявайки сърбина, че нагнетява политическо напрежение с посланието си "Косово е Сърбия" на Откритото първенство на Франция, съобщава Reuters.

Джокович написа съобщението на обектива на камерата след победата си в първия кръг в понеделник, същия ден, когато 30 мироопазващи войници на НАТО бяха ранени при сблъсъци със сръбски протестиращи в косовския град Звечан - където е израснал бащата на Джокович.

Сръбските власти съобщиха, че 52-ма протестиращи са били ранени при сблъсъците. Насилието избухна, след като етническите албански кметове поеха длъжността в района с мнозинство от сърби в Северно Косово след избори, които бяха бойкотирани от сърбите.

Световният номер три по-късно поясни, че е против всякакъв вид конфликт, но защити изявлението си и описа ситуацията в Косово като "прецедент".

"Новак Джокович отново разпространява пропагандата на сръбските националисти и използва спортната платформа, за да го направи“, написа в изявление Исмет Красничи, президент на Олимпийския комитет на Косово (КОК).

"По-нататъшните изявления след мача, направени от такава публична личност без никакво чувство на разкаяние, пряко водят до повишаване на нивото на напрежение и насилие между двете страни“, добави той, призовавайки МОК да разследва "като започне дисциплинарно производство срещу спортиста".

МОК не отговори веднага на искане за коментар.

Във вторник федерацията по тенис на Косово обяви, че коментарите на Джокович са "достойни за съжаление", като го обвини, че използва статута си на известна личност, за да предизвиква напрежение.

НАТО, който има около 4000 войници в момента в Косово, ще изпрати още 700 бойци за ограничаване на насилието и ще постави още един батальон в повишена готовност, тъй като безредиците се засилиха.

Джокович, който преследва рекордна 23-та титла от Големия шлем, трябва да изиграе мача си от втория кръг по-късно в сряда срещу унгареца Мартон Фучович.