Първата корвета за Военноморските сили на Украйна, наречена "Хетман Иван Мазепа", беше пусната на вода в неделя в Турция, където се строи. Това съобщи в канала си в Телеграм първата дама на Украйна Олена Зеленска, която участва в церемонията по пускането на кораба на вода.

"Днес в Турция имах честта да пусна корвета, която ще служи на Украйна и в същото време ще има турско сърце“, написа съпругата на украинския президент Володимир Зеленски. "Противоподводната корвета тип "Ада“ "Хетман Иван Мазепа“ (това име й беше избрано от президента на Украйна още през 2021 г., когато започна строителството) ще бъде първият кораб от този клас за ВМС на Украйна“, добави тя.

През юли 2021 г. Киев и Анкара подписаха рамково споразумение за изграждането на две корвети от клас Ада за нуждите на украинските въоръжени сили. За 2021 г. Киев е предоставил 3,8 милиарда гривни (140,7 милиона долара) за финансиране на проекта. Строителството на корветата се извършва в Истанбул от 28 април 2021 г. Според плановете корабът ще бъде адаптиран за всички съществуващи типове противокорабни ракети. Украинските власти смятат, че той ще бъде приет в украинския флот през 2024 г.