Според социално проучване повече от 90% от украинците са готови да издържат без ток и топлина две или три години, ако видят перспективата за членство на страната в ЕС. Това съобщи първата дама на Украйна Олена Зеленска в интервю пред BBC.

"...имахме толкова много изпитания през тези месеци, толкова много ужасни изпитания, видяхме толкова много жертви, толкова много разрушения, че, честно казано, спирането на тока не е най-лошото нещо, което може да ни се случи. Ставаме изобретателни, опитваме се да правим всички важни неща, докато е светло. Когато има светлина, не отлагаме нищо за по-късно“, каза Зеленска.

"Наскоро, буквално миналата седмица, приключи социално проучване, украинците бяха попитани колко още са готови да издържат в такива условия, без светлина, без топлина. И украинците, в по-голямата си част, повече от 90% от анкетираните, отговориха, че са готови да търпят това две-три години, ако видят перспективата за нашето членство в ЕС. Те искат да бъдат равни в това европейско семейство. Знаем защо - в името на победата, в името на достойнството, заради факта, че това демократично семейство ни чака и ние искаме да бъдем в него наравно с другите", подчерта съпругата на Володимир Зеленски.

Тя отбеляза, че украинците са готови да понесат това

"Ние сме оптимисти за тези неща“, добави Зеленская.

Освен това първата дама на Украйна отбеляза, че всички в страната се надяват, че няма да се наложи да издържат две или три години.

"Мисля, че всички се надяваме това да не се случи. Всички ние наистина се надяваме, че това ще свърши. Знаеш ли, лесно е да пробягаш маратон, когато знаеш колко мили е. Ние, за съжаление, не знаем колко километра имаме, за да пресметнем силите си. Сложно е. Понякога е много трудно, но след това има нови емоции, които ни помагат да издържим“, заяви Зеленска.

На 25 ноември Укренерго съобщи, че енергийната система вече е преминала най-трудния етап след масираната атака на Руската федерация на 23 ноември. Всички зони са захранени, електроенергийната система отново е свързана с електроенергийната система на Европейския съюз.

И трите атомни електроцентрали, разположени на неокупираната територия, работят. След 1-2 дни те ще достигнат нормалния си планиран капацитет и се очаква да бъде възможно прехвърлянето на потребителите от  аварийни графици към планирани графици, заявиха от Укренерго.