"Високопоставени служители в Украйна се опитват да понижат нивото на очакванията, опасявайки се, че резултатът от контранастъплението може да не отговори на очакванията на съюзниците, пише The Washington Post, цитиран от Украинская правда.

The Washington Post е разговарял с президента на Украйна Володимир Зеленски и министъра на отбраната на Украйна Олексий Резников

В интервю за WP миналата седмица Олексий Резников е заявил, че "очакванията от нашата контранастъпателна операция са надценени в света“.

"Повечето хора чакат нещо огромно“, е подчертал той. Според него това може да доведе до "емоционално разочарование".

"Подготовката за контранастъпление, чиито подробности остават в тайна, постави украинските власти пред труден въпрос: какъв резултат ще бъде достатъчен, за да впечатли Запада, особено Вашингтон? Някои се опасяват, че ако украинците се провалят, Киев може да загуби международна военна помощ или да се изправи пред нов натиск да преговаря с Москва. Такива преговори почти сигурно ще включват руски искания за предаване на суверенна територия, което Украйна нарича неприемливо“, пише WP.

"Вярвам, че колкото повече победи имаме на бойното поле, честно казано, толкова повече хора ще повярват в нас, което означава, че ще получим повече помощ“, е заявил Володимир Зеленски в интервю за американското издание.

Както WP отбелязва, завишените очаквания се дължат отчасти на предишните победи на Украйна на бойното поле, първо чрез отблъскване на опита на Русия да превземе Киев, а по-късно чрез изтласкване на нашествениците от крепости по време на изненадващи атаки в областите Харков и Херсон.

"Бяхме вдъхновени, защото се смяташе, че ще паднем в рамките на 72 часа“, е заявил Резников. Но според него, предвид опита, партньорите сега имат "общи очаквания, че Украйна отново ще успее“.

Той е споделил, че западните партньори са му казали, че сега се нуждаят от "следващия пример за успех, защото трябва да го покажем на нашите хора".

"Но не мога да ви кажа какъв ще бъде мащабът на този успех. Десет километра, 30 километра, 100 километра, 200 километра?" е заявил министърът.

Сега Русия може да има географско предимство и по-голям брой войници, пише изданието. Осъзнавайки огромните пречки, украинските власти продължават да изискват допълнителни оръжия от своите поддръжници на Запад.

Зеленски е заявил пред WP, че Украйна ще бъде готова да започне контранастъпление "веднага щом получи оръжията, договорени с нейните партньори“.

Резников е допълнил, че "първата щурмова единица“ на Украйна е готова на повече от 90% да започне операции, но някои части все още продължават обучението си в чужбина.

"Според Зеленски той ще смята за успех деокупацията на всякакви украински територии", пише WP .

"Не мога да ви кажа кои градове и кои граници са значителен успех за нас и кои са средни... само защото не искам да подготвя Русия как, в кои посоки, къде и кога".

В идеалния случай, според Резников, контранастъплението не само ще освободи села и градове, но и ще "пререже логистичните вериги на (руските) войски“ и "намали техния настъпателен капацитет“.

Украйна също моли да й се предостави оръжия за удари на далечни разстояния, пише WP. Партньорите на Киев отдавна изразяват опасения, че подобни оръжия могат да бъдат използвани за извършване на атаки на територията на Руската федерация, което потенциално може да провокира широкомащабна ескалация от страна на Москва. Но липсата на такива оръжия поставя Украйна в много неизгодна позиция, е заявил Зеленски.

"Не разбирам съвсем, ще ви кажа откровено, защо не можем да получим далекобойна артилерия“, е заявил той, като е уверил, че Украйна няма да използва такива оръжия, за да удари руска територия, както се опасяват някои съюзници.

Според Зеленски именно поради липсата на далекобойна артилерия украинските войски не са успели да изтласкат руските войски от контролираната от тях територия на левия бряг на Днепър след връщането на Херсон, пише изданието.

"Те могат да вземат войски оттам и да ги хвърлят на изток или на юг. И продължават да се подсилват. Защо? Защото знаят, че не можем да стигнем до тях... и страдаме всеки ден, защото те имат способността да стрелят по нашите хора, “, цитира WP Зеленски.

"Те преместиха всичките си командни пунктове, складове за гориво, складове за боеприпаси на повече от 120 километра. Следователно имаме нужда от нещо силно с обсег от 150 километра. Стана им по-трудно логистично. Но трябва да ги тласкаме все повече и повече ", е добавил Резников.