Русия не се страхува от използването на ядрено оръжие, а като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, Китай трябва да повлияе на Москва за войната в Украйна. Това подчертава канцлерът на ФРГ Олаф Шолц в авторска статия за националния ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, публикувана в навечерието на визитата му в Пекин, която започва в четвъртък и ще продължи до 5 ноември.

"Не само Китай, но и светът се промени. [Конфликтът между Русия и Украйна] постави под въпрос международния световен ред и системата за сигурност“, пише германският канцлер. По думите му Москва "не се страхува от използването на ядрено оръжие, по този начин тя заплашва да премине червена линия, която ще засегне цялото човечество“.

"По-рано в началото на годината, в едно от изявленията с други постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, Китай зае ясна позиция срещу използването или заплахите за използване на ядрени оръжия. Като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, Китай носи специална отговорност. Ясните думи на Пекин към Москва са важни за защитата на Хартата на ООН и нейните принципи", пише Шолц в статията си. Той посочи, че тези принципи "включват запазването на суверенитета и териториалната цялост на всички държави". "Що се отнася до Украйна в Европа, същото важи и за Азия, Африка или Латинска Америка. Там се появяват нови центрове на многополюсния свят, с които искаме да влезем в партньорства и да ги разширим", увери Шолц.

В Пекин Шолц се очаква да се срещне с китайския президент Си Дзинпин. Това ще бъде първата му среща с китайски лидер, откакто встъпи в длъжност като канцлер на Германия. По време на пътуването, ръководителят на германското правителство ще бъде придружен от икономическа делегация. Разговорите ще обхванат целия спектър от двустранни отношения, както и въпроси от международния дневен ред като съвместните усилия за борба с изменението на климата, ситуацията в Украйна и напрежението в региона на Източна Азия.