Национални лидери, експерти по развитие и главни изпълнителни директори се събират в Берлин във вторник за конференция относно това, което домакините казват, че трябва да бъде "план Маршал“ за възстановяване на Украйна след инвазията на Русия, която сега навлиза в деветия си месец, пише Reuters.

Конференцията, домакинствана от германския канцлер Олаф Шолц и Европейската комисия, няма да включва конкретни обещания за парични средства за оценката на разходите за реконструкция от 750 милиарда долара, задача, която домакините сравняват по мащаб с програмата на Съединените щати план Маршал за възстановяване на Европа след Втората световна война.

Хиляди бяха убити, а домове и фабрики разрушени, откакто руският президент Владимир Путин нареди нахлуването в Украйна през февруари, акт, който западните държави осъдиха като империалистическо заграбване на земя, но който Москва описва като специална военна операция за изкореняване на нацизма от съседната държава.

"Формата на реконструкцията ще оформи вида страна, която ще бъде Украйна в бъдеще", пишат двамата домакини във вестник "Франкфуртер Алгемайне".

"Правова държава със силни институции? Гъвкава и модерна икономика? Жива демокрация, която принадлежи на Европа? Докато човек винаги трябва да бъде предпазлив с историческите сравнения, това е не по-малко от план Маршал за XXI век“, пишат те .

Говорейки на бизнес форум, Шолц каза, че Германия иска Украйна един ден да стане член на Европейския съюз, факт, коeто донорите трябва да имат предвид, когато са изправени пред огромните суми, които ще струва реконструкцията.

"Войната на Путин спои нашите страни заедно“, каза той на форума.