Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че светът трябва да окаже по-голям натиск върху руския президент Владимир Путин, за да сложи край на войната в Украйна, предава РБК-Украйна, позовавайки се на негово обръщение по време на "диалога с гражданите“ в Хамбург на 2 октомври.

"Ще направя всичко, за да гарантирам, че значително ще увеличим натиска и руският президент в крайна сметка ще осъзнае, че не може просто да каже: "Ще продължа, докато не постигна целта си, без значение колко животи струва това, включително собствени войници, “ заяви Шолц.

Според него трябва да се направи всичко възможно войната да приключи и Украйна да може да защити своята цялост и независимост.

Той оцени положително и преговорите на ниво политически съветници - първо в Копенхаген, след това в Джеда, в които участваха и представители на Китай, Южна Африка и Бразилия.

"Това все още не е обещание за решение. В тази ситуация е трудно да кажем на какво се надяваме, но това, вярвам, е пътят", каза правителственият ръководител.

Според Шолц Путин с радост би взел карта на Европа, писалка, начертал черта и казал: "това е ваше, това е наше“ и тогава би бил щастлив, защото така си представя света.

"Но подчертавам: това не може да е правилно, когато голям силен съсед казва, че иска част от вашата територия. Същността на конфликта е, че говорим за завладяване на страната, нищо друго“, посочи Шолц, добавяйки, че партньорите са опитали за да избегнат това.

Той отбеляза, че в Украйна все още има невероятно количество разрушения, има мини навсякъде, невероятен брой хора са загинали, икономиката е разрушена.

"Но той (Путин) не се интересува от всичко това, защото някъде в историческите книги по-късно трябва да бъде написано: той направи държавата си голяма“, отбеляза Шолц.

Германия е един от лидерите сред съюзническите страни по отношение на доставките на оръжия. Берлин предостави няколко вида артилерия, танкове Leopard от по-стари и по-нови модификации, системи за противовъздушна отбрана IRIS-T и Patriot, боеприпаси, превозни средства, дронове и други видове оръжия.

В пакет за помощ от 17 август Германия прехвърли на Украйна две пускови установки на зенитно-ракетната система IRIS-T с малък обсег.

По-късно стана известно, че новият пакет от помощи ще включва двеста бронирани машини MRAP, както и боеприпаси за минохвъргачки и артилерия.