Германският канцлер Олаф Шолц заяви в неделя, че Русия не може да се счита за надежден доставчик на енергия, тъй като нарушава договорните си задължения от дълго време, предава Bild.

Според Шолц Русия "вече не изпълнява своите договорни задължения за доставки“. "Нещо, което винаги се е случвало дори по време на Студената война, вече не е валидно: Русия вече не е надежден доставчик на енергоносители“, каза той на пресконференция в Берлин след преговорите между лидерите на управляващите партии в Германия (Социалдемократи, зелени и либерали), които продължиха около 19 часа.

Канцлерът заяви, че последствията от ситуацията в Украйна се усещат в Германия и в същото време увери, че ФРГ ще продължи да подкрепя Киев. Шолц обвини Русия за трудностите в Германия. "Страната ни преминава през труден момент“, подчерта канцлерът. В същото време той отново изрази увереност, че ФРГ ще се справи с енергийните доставки през предстоящата зима. "Ще преживеем тази зима“, каза той.

Руската страна многократно отхвърли обвиненията в нарушаване на договорните задължения и посочи, че настоящата ситуация е възникнала преди всичко поради енергийната политика на самия ЕС и санкциите.

Енергийната криза в ЕС се изостри в началото на юли, когато настъпиха първите прекъсвания на доставките на газ от Русия за редица страни от ЕС, включително проблеми с поддръжката на турбините за Северен поток поради ограничения. След това Европейската комисия призова страните от ЕС да се подготвят активно за пълното спиране на доставките на газ от Русия и да приведат в действие план за доброволно намаляване на потреблението на това гориво от всички държави от общността с 15% за периода от 1 август 2022 г. до 31 март 2023 г.