Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че руският президент Владимир Путин никога не е заплашвал него или Германия след твърденията на Борис Джонсън, че Путин е заплашил бившия премиер на Обединеното кралство с ракетен удар, пише европейската редакция на Politico.

"Путин не е заплашвал мен или Германия“ в телефонните разговори, които канцлерът е водил с руския лидер, отбеляза Шолц пред германския вестник Bild в интервю, публикувано в неделя.

В британски документален филм, излъчен миналата седмица, Джонсън твърди, че Путин го е заплашил в дълъг телефонен разговор през февруари 2022 г. точно преди Русия да нахлуе в Украйна. "Той каза "Борис, не искам да те нараня, но с ракета ще отнеме само минута“ — нещо подобно“, каза Борис в документалния филм, имайки предвид Путин.

Джонсън каза, че приема заплахата на руския лидер като "подиграване“ на опитите да го накара да преговаря за Украйна. Кремъл нарече Джонсън "лъжец“ и отхвърли твърденията му.

Запитан в интервю за Bild дали Шолц също е получавал подобни заплахи по време на телефонни разговори с руския лидер, канцлерът отговори "не“.

В телефонните си разговори с Путин "давам много ясно на Путин да разбере, че Русия носи единствената отговорност за войната“, посочи Шолц. "В нашите телефонни разговори нашите много различни позиции относно войната в Украйна стават много ясни“, заяви той.

Канцлерът също така отрече, че решението на Германия да достави танкове Leopard 2 на Украйна е заплаха за Русия.

Той каза, че Германия доставя бойни танкове на Украйна, заедно с други съюзници, включително САЩ, така че Киев "да може да се защити“. По думите му, "този съвместен подход предотвратява ескалация на войната“.

Коментарите на Шолц идват след като украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че "ситуацията става все по-трудна“ на фронтовата линия на войната в източната част на страната. Москва хвърля "все повече и повече от своите сили, за да разбие нашата отбрана. Сега е много трудно в Бахмут, Угледар, близо до Лиман и други направления“, заяви Зеленски в нощното си обръщение късно в събота.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство призна в неделя, че Бахмут "е все по-изолиран“ след руския напредък в района. "Двата главни пътя към града за украинските защитници вероятно сега са застрашени от директен огън след руското настъпление“, посочват от министерството в туит.

Докато битките бушуват в Източна Украйна, ранният посредник между Русия и Украйна в началото на войната – бившият израелски премиер Нафтали Бенет, който служи само шест месеца миналата година – разкри, че Путин в началото на инвазията е обещал да не убива Зеленски. В интервю за Associated Press, публикувано в неделя, Бенет каза, че по време на посещение в Москва през март 2022 г. е попитал Путин дали Кремъл планира да се опита да убие украинския лидер.

По-рано Кремъл отрече твърденията на Украйна, че Русия е възнамерявала да убие Зеленски.