Германия и Франция са свързани от често трудна история на съседство, но днес те заедно защитават мира и реда на континента. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц в съботния си видео подкаст KanzlerKompakt.

"Изправени сме пред общо предизвикателство. Путинският империализъм няма да победи. Няма да позволим на Европа да се върне към времената, когато насилието замени политиката. Ще продължим да подкрепяме Украйна. Заедно. За да защитим нашия европейски мирен проект", увери канцлерът.

Той отбеляза, че през последните 60 години френско-германското приятелство е станало "естествено", ежедневие, но ако погледнете назад, векове наред отношенията между двете държави са били сложни, белязани от войни и разрушения, дълбоко недоверие.

Когато федералният канцлер Конрад Аденауер и президентът Шарл дьо Гол подписаха Елисейския договор преди 60 години, бяха изминали по-малко от 20 години от края на Втората световна война, отприщена от Германия.

"Раните далеч не бяха зараснали. Но Франция протегна ръка към германците в знак на помирение. Исторически жест", заяви Шолц.

Той подчерта, че сега - след 60 години - може да се каже: "мирният проект е завършен". Германия и Франция са приятели и близки партньори. Днес говорим за европейски проект за мир на границата между епохите, за общи ценности, които страните искат да запазят, защитават и укрепват.

Шолц ще пътува до Париж с правителството си на 22 януари, за да присъства на френско-германския съвет на министрите, който по инициатива на президента Еманюел Макрон е насрочен да съвпадне с 60-ата годишнина от подписването на Елисейския договор.