Международната общност никога няма да приеме незаконното и империалистическо анексиране на украинска територия от Русия, заяви германският канцлер Олаф Шолц на онлайн среща на върха за ситуацията в Крим, с която той беше свързан чрез видео от Канада, предава Deutschlandfunk.

По думите му, западните страни никога няма да признаят резултатите от референдуми за присъединяване на региони към Руската федерация, проведени на територията на Украйна

"Ние осъждаме опитите за силова интеграция на части от украинската територия. Нашето послание е ясно: всички фалшиви референдуми или други опити за промяна на държавата или части от украинска територия никога няма да бъдат признати“, категоричен е Шолц.

Заедно със своите партньори Германия ще поддържа санкциите срещу Русия и ще предоставя финансова помощ на Украйна, ще доставя оръжие и също ще участва във възстановяването на страната.

Правителството в Киев покани повече от 50 държави от Европа, Азия, Америка и Африка на онлайн срещата на върха за бъдещето на Кримския полуостров. Те искат да подчертаят, че Крим, анексиран от Русия през 2014 г., принадлежи на Украйна.

Превод и редакция: Иван Христов