Германия не иска да изпраща танкове в Украйна, защото това може да бъде опасна стъпка в развитието на конфликта. Това обясни канцлерът на ФРГ Олаф Шолц в интервю за The New York Times.

"Води се много опасна война“, бе отговорът на Шолц на въпрос защо Германия не изпраща танкове в Украйна, за което Киев настойчиво призовава.

"Подкрепяме Украйна, но го правим го по начин, който не води до ескалация, до война между НАТО и Русия, защото това би било катастрофа", обясни социалдемократът.

Страните от НАТО никога не са декларирали открито наличието на ограничения върху видовете оръжия, доставяни на Украйна. Редица медии обаче отбелязват, че помощта, изпратена на Киев, досега не включва предаването на танкове на страните от Алианса, както и самолети и хеликоптери, и видове оръжия с обсег над 100 км.

През последните седмици Германия беше особено остро критикувана от Украйна и представители на няколко страни от НАТО, че не изпраща на Киев танкове и бойни машини на пехотата, необходими за бойните действия.