В интервю за швейцарския вестник Die Neue Zuercher Zeitung канцлерът на ФРГ Олаф Шолц увери, че Берлин няма да действа сам при доставката на оръжия за Украйна и ще направи всичко възможно, за да предотврати пряк конфликт между Русия и НАТО.

"Позицията на федералното правителство е ясна: не действайме сами. Така ще бъде и занапред“, подчерта Шолц, отговаряйки на въпрос за доставката на Киев на германски танкове. Ситуацията в Украйна обаче, каза той, "е много динамична и Германия непрекъснато преоценява ситуацията“. Политическият курс на страната обаче, съгласно думите му, "остава ясен“.

"Германия, доколкото може, подкрепя Украйна и в същото време прави всичко възможно, за да предотврати пряк конфликт между НАТО и Русия“, заключи Шолц и добави, че това е в основата на всички решения. "И това отговаря и на волята на огромното мнозинство от гражданите“, обобщи германският канцлер.

През последните седмици Германия беше подложена на остри критики от страна на Украйна и представители на редица страни от НАТО за отказа й да изпрати на Киев необходимите за настъпателни бойни действия танкове и бойни машини на пехотата.