Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че само за осем месеца се е освободила от руския нефт и газ и сега е енергийно независима от Москва, предава DPA.

Шолц вижда Германия и Европа изправени пред големи предизвикателства от войната в Украйна. Той призова за увереност в по-нататъшни промени в резултат на войната в Украйна и климатичната криза.

"Сега, не става дума за носталгично оплакване за добрите стари времена, когато толкова много неща са били уж по-добри“, заяви политикът от ГСДП в едно от правителствените изявления на предстоящата среща на върха на ЕС в Бундестага. "Сега трябва да го обмислим и да работим заедно, за да е възможна една добра нова ера.“ Това важи както за Германия, така и за Европа.

Шолц посочи, че Германия е станала независима от газ, петрол и въглища от Русия само за осем месеца и е променила доставките. "Никой не замръзна. Нямаше икономически спад и нямаше постановено затваряне на промишлени предприятия. Това показва: "Когато се стигне до това, можем да започнем и да направим катаклизъм, скорост и трансформация.“

Държавните и правителствените ръководители на 27-те държави-членки на Европейския съюз ще се занимават с въпроси като конкурентоспособността, енергетиката и войната в Украйна следващата седмица.