Германия и Европа са готови да преодолеят последствията, ако Русия реши да спре напълно доставките на газ, заяви канцлерът на страната Олаф Шолц в изявление в събота, предава Bloomberg.

Германия се е подготвила "Русия до голяма степен да прекъсне доставките на газ заради войната срещу Украйна“, увери Шолц, като посочи, че страната му е създала терминали на северното германско крайбрежие за внос на втечнен газ.

Най-голямата икономика в Европа е в центъра на енергийната криза на континента, тъй като руският президент Владимир Путин свива доставките в отговор на санкциите, свързани с войната в Украйна. Нарастват опасенията, че Германия може да бъде изправена пред вълна от фалити в резултат на кризата.

"Спестихме газ. Отново използваме производствения капацитет на въглищните централи. В началото на следващата година ще имаме възможност да използваме останалите южногермански атомни електроцентрали, ако това е необходимо“, отбеляза канцлерът.

Изявленията му идват след широко критикуваното решение на неговия министър на икономиката Робърт Хабек да запази две от ядрените централи в страната в готовност да започнат работа.

На този план беше нанесен удар, когато операторът на централите се обърна към Хабек в писмо, в което се казва, че това "е технически неосъществимо и следователно не е подходящо като средство за осигуряване на дела на доставките на тези централи“.