Германия се е подготвила за предизвикателствата, причинени от липсата на руски газови доставки и е готова да премине през зимата без прекъсвания на тока. Това заяви в събота германският канцлер Олаф Шолц, говорейки на събитие на Социалдемократическата партия в град Фридрихсхафен, предава ТАСС.

Той припомни, че в сегашните условия ръководството на страната е решило да удължи живота на въглищните и атомните електроцентрали, да запълни газовите хранилища и да изгради терминали за получаване на втечнен природен газ (ВПГ). "С тези решения ние гарантирахме сигурността на енергийните доставки на Германия и е вероятно да оцелеем тази зима“, каза Шолц.

През 2021 г. Германия получи около 60 милиарда кубически метра природен газ чрез Северен поток. Този тръбопровод е повреден в резултат на саботаж. Сега Берлин залага на вноса на ВПГ, но първо трябва да изгради достатъчен брой приемни терминали. Засега е завършен само един, той ще заработи през януари. Властите планират да изградят седем мобилни приемни терминала за втечнен природен газ на бреговете на Северно и Балтийско море до края на 2023 г. с общ капацитет над 30 милиарда кубически метра.

Според последните данни на Федералната мрежова агенция доставките на газ в Германия са стабилни, ситуацията остава напрегната въпреки запълването на хранилищата на почти 100%. Регулаторът препоръчва на потребителите да пестят газ. Целта е да се намали потреблението на ПГ през зимата с 20%.