"Европейският съюз няма да налага нови условия в процеса на присъединяване на Северна Македония. Германия е много сериозна относно перспективите за членство в ЕС за държавите от Западните Балкани“. Това е заявил канцлерът на Германия Олаф Шолц по време на посещението на премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски в Берлин предава Deutsche Welle. 

Това се отнася "особено“ за Северна Македония. "Изпитваме голямо уважение към македонската идентичност, нейния език и история и към огромните усилия, които Северна Македония полага по пътя на реформите си към ЕС “, е подчертал ясно канцлерът. Той е обещал, че Европейският съюз няма да налага нови условия в процеса на присъединяване - "Поддържам това", е допълнил той.

"Планираната промяна в конституцията сега е централна и от нейния успех зависи много", е продължил Шолц. "Знам, че това не е лесна стъпка, но е необходимо да се проправи пътя за по-нататъшен напредък в процеса на присъединяване“.

През юли миналата година парламентът в Скопие одобри компромис с България. Освен всичко друго, той предвижда Северна Македония да промени конституцията си и да признае българите в страната за етническо малцинство. Това е ключова предпоставка членката на ЕС България да каже "да“ на започването на преговори за присъединяване със съседна Северна Македония.

Също така уреден спор за името с Гърция

През пролетта на 2019 г. правителството в Скопие вече приключи десетилетния си спор с Гърция за името на държавата. Малката държава от Западните Балкани с почти 2,1 милиона жители промени името си от Македония на Република Северна Македония. В северната част на Гърция има провинция, наречена Македония - това е причината за конфликта. В замяна Атина се отказа от съпротивата си срещу приемането на страната в НАТО и ЕС. Северна Македония е член на Отбранителния алианс от март 2020 г. и страна кандидатка за членство в ЕС от 2005 г.

Премиерът Ковачевски е подчертал, че неговото правителство е трябвало да вземе трудни решения, но гражданите на страната искат да живеят в Европейския съюз. "Нашето бъдеще е в европейските ценности, които споделяме с Германия", е заявил той. Освен това Северна Македония вече е приела 45 процента от цялото законодателство на ЕС.