Германският канцлер Олаф Шолц смята, че миналата година е станало ясно, че страната може да срещне трудности в областта на енергийните доставки.

"Това, че има проблем, стана все по-очевидно през последната година поради факта, че газовите хранилища, собственост на руски компании, не бяха запълнени“, заяаи Шолц в понеделник вечерта в Осло на съвместна пресконференция с норвежкия премиер Йонас Гаром Стьоре, излъчена от канала N-tv.

"Ние дори се сблъскахме с факта, че вместо да използваме съществуващи тръбопроводи, например Ямал - Европа, за внос на газ в Полша през Беларус, беше изтеглян газ от хранилища. И аз приех това като много сериозен сигнал, така че през декември, когато заех поста канцлер, помолих отговорните органи да изяснят какво всъщност ще правим, когато вече не получаваме достатъчно газ“, продължи ръководителят на германското правителство.

Това според него е било стартовият сигнал да се започнат инвестиции преди началото на конфликта в Украйна в инфраструктура, свързана с втечнен природен газ. В същото време Шолц подчерта, че бъдещето е на възобновяемите енергийни източници и тяхното масово разширяване. "Вече са настъпили големи промени с голям брой законодателни пакети, които засягат целите на разширяването, както и правната рамка, за да може да се постигне необходимата скорост“, обобщи германският канцлер.

Германските власти се стремят да намалят зависимостта си от доставките на руски газ в светлината на ситуацията в Украйна. Те разглеждат пускането в експлоатация на приемни терминали за ВПГ като едно от решенията. И така, на 12 август Шолц обяви, че през следващата година в Германия ще бъде създадена необходимата инфраструктура, за да се гарантира газоснабдяването на страната. В Осло канцлерът повтори, че германските власти очакват до 2023 г. да построят терминали за приемане на втечнен природен газ на северното крайбрежие на Германия.

Превод и редакция: Иван Христов