Есенната военна повинност ще започне от 1 октомври във всички части на Руската федерация, включително в анексираните региони на Украйна, а в някои райони на Далечния север започва на 1 ноември. Това съобщи руското министерство на отбраната, предава ТАСС.

Заминаването на наборниците от сборните пунктове е планирано да започне на 16 октомври. Срокът на наборната военна служба, както и досега, ще бъде 12 месеца.

Руската агенция е събрала най-важните въпроси от брифинга на Министерството на отбраната на Руската федерация.

-Наборниците няма да бъдат изпращани за участие в "специални операции или в пунктове за дислокация в новите региони", отбелязва ведомството.

-Генералният щаб не планира допълнителни мобилизационни мерки. "Има достатъчно служители и доброволци за изпълнение на задачите на СВО (Специалната военна операция)", са подчертали от ведомството.

-През есенната кампания една трета от наборниците ще бъдат изпратени в учебни части за придобиване на военни специалности.

-Отслужилите наборна служба ще бъдат незабавно уволнени и изпратени по местоживеене.

-"Министерството на отбраната на Русия разшири мрежата от пунктове за подбор на договорна служба и увеличи броя на инструкторите за работа с кандидатите поради нарастващия брой желаещи".