По-голямата част от американската военна помощ за Украйна се изразходва в самите САЩ – за производство на нови оръжия или замяна на изпратени такива от запасите на Пентагона, съобщава The Washington Post.

От одобрените от Конгреса на САЩ 68 милиарда долара около 90% всъщност са "отишли“ за американците, подчертават от редакцията.

Отбелязва се, че САЩ произвеждат много големи оръжейни системи за Украйна. Тези процеси се извършват на 117 производствени линии в 31 щата и 71 града в САЩ.

В същото време 31 сенатори и членове на Камарата на представителите, чиито щати или области получават пари, отпуснати за Украйна, гласуваха "против“ или ограничиха помощта за Киев. Сред тях са някои от най-видните антиукраински гласове в Конгреса, коментира изданието.

"Във времена, когато и двете основни партии се състезават да спечелят гласовете на работническата класа и да укрепят производствената база на САЩ, нашата военна помощ за Украйна прави точно това – осигурява значително вливане на пари в заводи в цялата страна, което облагодетелства пряко американските работници. Това също така създава работни места и възможности за местни доставчици, магазини, ресторанти и други предприятия, които поддържат оръжейни заводи“, пише WP.

На 20 ноември САЩ обявиха отпускането на нов пакет от помощ за Украйна в размер на 100 милиона долара. Той включваше високомобилна артилерийска ракетна система (HIMARS) и допълнителни боеприпаси. Освен това се съобщава, че са предоставени зенитни ракети Stinger, ракети TOW, повече от три милиона патрона за малки оръжия и друго оборудване.

В началото на ноември Пентагонът също обяви нов оръжеен пакет на стойност 425 милиона долара с боеприпаси за зенитно-ракетни системи NASAMS и ракетно-артилерийски системи HIMARS, 155- и 105-милиметрови артилерийски снаряди и друго оборудване.