Израелската опозиция организира в събота вечерта масови протести срещу политиката на новото правителство на страната, което бе оглавено от Бенямин Нетаняху в края на декември. Най-големият се проведе в Тел Авив, съобщи Jerusalem Post.

Демонстрацията беше на площад Хабима в центъра на града. Според изданието полицията оценява броя на участниците на около 80 хиляди души. Площадът и прилежащите улици, въпреки дъждовното време, се препълниха, поради което полицията трябваше да блокира подходите към мястото на митинга и да спре да пуска нови хора, които искаха да участват в митинга, отбелязва вестникът. Митингът протече спокойно, служителите на реда бяха принудени да блокират подходите към мястото на митинга.

По-малки акции се проведоха и в други големи градове на страната. Според Jerusalem Post, опозиционерите са провели митинг в Йерусалим близо до резиденцията на израелския президент Ицхак Херцог, където митингът събра около 1500 души. Още няколко хиляди демонстраха в Хайфа, съобщава вестникът.

На 29 декември 2022 г. израелският парламент гласува на извънредно заседание за доверие в правителството, съставено от Нетаняху след изборите на 1 ноември, на които десните, крайнодесните и ортодоксалните религиозни партии получиха мнозинството от гласовете. След това министрите и новият премиер положиха клетва. В същия ден Нетаняху проведе първото заседание на новия кабинет, а опозицията организира първия си митинг, протестирайки пред стените на Кнесета в Йерусалим срещу сформирането на ново правителство.

В началото на януари протестите на опонентите на Нетаняху започнаха да набират скорост във връзка с проекта за правна реформа, който беше представен от новия ръководител на Министерството на правосъдието Ярив Левин. Предложената реформа включва, наред с други неща, ограничаване на правомощията на Върховния съд на Израел върху закони и правителствени решения, както и даване на контрол на правителството върху подбора на съдии.

Тези планове веднага предизвикаха яростни протести на опозицията. Противниците на реформата настояват, че така, както е представена, тя подкопава демократичните устои на държавата. На 7 януари противниците на новия кабинет проведоха първия масов митинг в центъра на Тел Авив, който, според организаторите, събра 10 000 участници.

В понеделник лидерът на големия опозиционен блок "Държавен лагер“, бившият министър на отбраната Бени Ганц призова противниците на реформата да продължат масовите протести. В същото време той изрази мнение, че в израелското общество вече "назрява братоубийствена война“ и хвърли отговорността за евентуална ескалация на конфликта върху Нетаняху. Той от своя страна каза, че новото правителство е съставено в резултат на демократични избори и ще продължи да изпълнява програмата, гласувана от избирателите, въпреки конфронтационната риторика на опозицията.