Приблизително 70 000 души протестираха в Прага срещу чешкото правителство в събота (3 септември), като призоваха управляващата коалиция да направи повече, за да овладее растящите цени на енергията и изразиха опозиция срещу Европейския съюз и НАТО, пише Euractiv.

Организаторите на демонстрацията, която обедини крайнодесни и комунисти, заявиха, че централноевропейската нация трябва да бъде неутрална във военно отношение и да води директни договори с доставчиците на газ, включително Русия.

Полицията изчисли, че броят на протестиращите е бил около 70 000 до средата на следобеда.

"Целта на нашата демонстрация е да поискаме промяна, главно в решаването на проблема с цените на енергията, особено електричеството и газа, които ще унищожат икономиката ни тази есен“, заяви съорганизаторът на събитието Иржи Хавел пред новинарския уебсайт iDNES.cz.

Протестът на Вацлавския площад в центъра на града се проведе ден след като правителството оцеля след вот на недоверие на фона на твърденията на опозицията за бездействие срещу инфлацията и цените на енергията.

Както коментира Euractiv, този вот на недоверие е показал как енергийната криза в Европа подхранва политическата нестабилност, докато растящите цени на електроенергията подклаждат инфлацията, вече на нива, невиждани от три десетилетия.

Премиерът Петър Фиала, който ръководи дясноцентристката петпартийна коалиция, заяви пред CTK в събота, че протестиращите не са имали присърце най-добрите интереси на страната.

"Протестът на Вацлавския площад беше свикан от сили, които са проруски, близки до крайни позиции и са против интересите на Чешката република“, каза той.