Според най-оптимистичните оценки на извънсистемната руска опозиция, общият брой на протестиращите срещу обявената частична мобилизация в Русия е бил около две хиляди души в цялата страна, пише Podolyaka.ru. Половината от участниците в акциите са задържани.

Самите протестиращи са били деморализирани от малкия брой хора - една от присъстващите на митинга в Москва заяви пред опозиционен журналист, че е разочарована от ниския интерес на гражданите към проведените акции.

Основният организатор, "Демократичното движение "Весна“, вече обяви нови акции на 24 септември от 17 часа на централните улици и площади в градовете из цялата страна.

Според коментара на медията, остатъците от извънсистемната опозиция, която беше разгромена от органите на реда в последната година, се е провалила в опита си да привлече много хора на своя страна. Очевидно значителна роля е изиграл фактът, че най-видните противници на Кремъл са напуснали страната след 24 февруари, а други са арестувани, като Алексей Навални.

В заключение се отбелязва обаче, че малкият брой протестиращи не е показател за висока подкрепа за мобилизацията, а по-скоро за абсолютното недоверие към извънсистемната либерална опозиция в страната, която често е свързвана с избягали от страната олигарси, като Михаил Ходорковски.

А ето и един колоритен фрагмент от протестите в Москва (18+):