Новата предупредителна стачка на служителите на Lufthansa, която започна в Германия във вторник, може да доведе до отмяна на стотици полети, засягайки около 100 хиляди пътници, съобщава Deutsche Welle.

Още в понеделник авиопревозвачът бе принуден да отмени повече от 50 полета в основния си център във Франкфурт на Майн. Извършени са само няколко междуконтинентални полета.

Заради стачката авиокомпанията вероятно ще може да изпълнява между 10 и 20 процента от планираната си дневна програма от около 1000 излитания.

Обединеният профсъюз на работниците в обществените услуги Ver.di призова наземния персонал на летищата във Франкфурт на Майн, Мюнхен, Хамбург, Берлин, Дюселдорф, Кьолн-Бон и Щутгарт да се присъедини към протеста.

Последиците от стачката ще се разпространят и върху летища, които официално не участват в нея: в Хановер и Бремен всички полети на Lufthansa от и до Франкфурт на Майн и Мюнхен са отменени.

Очаква се стачката да продължи до 07:10 часа местно време на 21 февруари.

Както се посочва в изявление от Ver.di, причината за втората предупредителна стачка за последните две седмици са колективните преговори за заплати на приблизително 25 000 служители на компанията.

Синдикатът настоява за увеличение на заплатите на наземния персонал на Lufthansa с 12,5% (но не по-малко от 500 евро на месец). Освен това Ver.di се стреми към издействането на еднократни бонуси от 3000 евро за служителите, които да компенсират инфлацията.

Директорът на отдела за човешките ресурси на Lufthansa Михаел Нигеман подчерта, че нова стачка отново ще засегне непропорционално както пътниците, така и служителите. Според него това е "особено обидно“, тъй като следващият кръг от преговори ще се състои на 21 февруари, а Lufthansa е представила ново предложение за разглеждане.

Ver.di нарече втората вълна от предупредителни стачки необходима и увери, че Lufthansa не е направила опит да подобри предложението си по време на предишните преговори.