Около 1000 жители на Луганската народна република са взели участие в митинг, посветен на присъединяването на региона към Русия, съобщи кореспондент на ТАСС.

На сцена, издигната пред сградата на правителството, беше организирано онлайн излъчване на речта на руския президент Владимир Путин за жителите на ЛНР и церемонията по подписване на договорите за присъединяване на Луганската и Донецката народна република и Херсонска и Запорожка област към Русия.

"Присъединяването на републиките към Русия е още една смела точка в нашата история, на която сме свидетели, имаме възможност не само да я прочетем в учебника. Донбас се завръща у дома и аз, като жител на Донбас, съм много щастлива от това събитие", заяви комисарят по правата на човека на ЛНР Виктория Сердюкова.

Министърът на културата, спорта и младежта на ЛНР Дмитрий Сидоров също заяви, че присъединяването на републиката към Русия е "завръщане у дома". От своя страна министърът на образованието и науката на ЛНР Иван Кусов подчерта, че присъединяването на републиката към Русия е празник. "Това е историческо събитие, събитието на един век, може би дори на едно хилядолетие, което наистина определя хода на световната история", каза Кусов.

Според жителя на Луганск Юрий Валасюк той "от 30 години мечтае за присъединяване на ЛНР към Русия". "Когато Украйна стана независима, исках да отида в Русия. Русия е много голяма, богата, дружелюбна и многонационална страна. Най-накрая сме в нашия дом", каза той.

Референдуми за присъединяване към Русия бяха проведени в Донецката и Луганската народна република, Запорожската и Херсонската област от 23 до 27 септември включително. Преобладаващото мнозинство от жителите гласуваха за присъединяване към Руската федерация. Церемонията по подписването на споразуменията за присъединяване на регионите към Руската федерация се състоя в зала "Свети Георги" на Големия кремълски дворец на 30 септември.